A Német Ipari és Kereskedelmi Kamara felmérése a digitalizáció témakörében

 „A digitális átalakulás a német gazdaság egészére jelentős befolyással van.” Ez derül ki abból az online felméréséből, amit a Német Ipari és Kereskedelmi Kamara a napokban jelentetett meg. A megkérdezettek 94%-a szerint a digitalizáció nagy befolyással bír a vállalkozások üzleti- és munkafolyamataira.

A Német Ipari és Kereskedelmi Kamara felmérése a digitalizáció témakörében – „Gazdaság 4.0” – Nagy lehetőségek, sok még a tennivaló”

Összegzés:

„A digitális átalakulás a német gazdaság egészére jelentős befolyással van.” Ez derül ki abból az online felméréséből, amit a Német Ipari és Kereskedelmi Kamara a napokban jelentetett meg. A megkérdezettek 94%-a szerint a digitalizáció nagy befolyással bír a vállalkozások üzleti- és munkafolyamataira.

Ki kell továbbá emelni, hogy az infokommunikációs technológiák elterjedése – elsősorban a nagyobb cégek esetében – jelentős forgalomnövekedést és munkaerőigény-emelkedést eredményez.

A vállalkozások ugyanakkor számos kihívás elé is kerülnek, különösen a szélessávú internet megléte, az infokommunikációs biztonság és az információéhség, a beruházási szükségletek, valamint a megfelelő mennyiségű és minőségű képzett munkaerő biztosítása terén.

„Csak akkor tudunk nemzetközi szinten versenyképesek maradni, ha sikeresen részt veszünk a digitális világ alapelveinek megalkotásában, valamint eszközeinek és módszereinek kialakításában és alkalmazásában” – mondta Eric Schweitzer, a Német Ipari és Kereskedelmi Kamara elnöke.

Részletes beszámoló:

„A digitális átalakulás a német gazdaság egészére jelentős befolyással van.” Ez derül ki abból az online felméréséből, amit a Német Ipari és Kereskedelmi Kamara a napokban jelentetett meg.

A „Gazdaság 4.0”- Nagy lehetőségek, sok még a tennivaló” c. tanulmány az Ipari-és Kereskedelmi Kamarák közel 2000 vállalkozási tevékenységet folytató külső szakértőjének a válaszadására épül a következő iparágak szerinti megoszlásban: ipar (27%), építőipar (4%), kereskedelem (20%), közlekedés (5%), vendéglátóipar (5%), információ/kommunikáció (8%), pénzügyi szféra (9%) és egyéb szolgáltatások (22%).

Regionális alapon pedig az alábbiak szerint érkeztek a német tartományokból az adatok: 16% Észak-Németországból (Bréma, Hamburg, Alsó-Szászország és Schleswig-Holstein), 32% Nyugat-Németországból (Hessen, Észak-Rajna-Vesztfália, Rajna-vidék - Pfalz, Saar-vidék) 16% Kelet-Németországból (Berlin, Brandenburg, Mecklenburg-Elő-Pomeránia, Szászország, Szász- Anhalt és Türingia), illetve 36% Nyugat-Németországból (Baden-Württemberg és Bajorország).

A tanulmány egyik fő üzenete az, hogy a megkérdezettek 94%-a szerint a digitalizáció nagy befolyással bír a vállalkozások üzleti- és munkafolyamataira.

Eric Schweitzer, a Német Ipari és Kereskedelmi Kamara elnöke a tanulmányról szóló nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy az infokommunikációs technológiák térhódítása jótékony hatással van a vállalkozások forgalmának a növekedésére (ezt a megkérdezettek egyharmada 2 is alátámasztotta, s „csupán” 8% számolt be ennek az ellenkezőjéről) és a munkaerő igény emelkedésére is: "minden negyedik vállalkozónál további munkaerő - felvételt eredményez.” Ebben a leginkább érintett területek a kommunikáció, az ipar és a kereskedelem.

A digitalizációnak a forgalomnövekedésre gyakorolt pozitív hatása együtt nő a vállalkozás méretének a növekedésével. A különbség a nagyvállalkozók és a középosztály között különösen az iparban jelentős, a termelékenység ugrásszerű növekedése tapasztalható az előbbieknél. Az ipari nagyvállalkozások 50%-a esetében figyelhető meg forgalomnövekedés, míg a kis-és középvállalkozók esetében ez az arány 27%. Ebből is látható, hogy ők az „Ipar 4.0” tekintetében még nagy kihívások előtt állnak.

Az üzemek ugyanakkor beismerik, hogy még nagy fejlődési lehetőségek rejlenek ezen a téren. "Csak akkor tudunk nemzetközi szinten versenyképesek maradni, ha sikeresen részt veszünk a digitális világ alapelveinek megalkotásában, valamint eszközeinek és módszereinek a kialakításában és alkalmazásában” – mondta az elnök.

„A szélessávú internetkapcsolat jelentőségét „nem lehet elégszer hangsúlyozni” – emelte ki továbbá Schweitzer. A válaszadók egyharmada ugyanis jelentős hátránynak tekinti a nem megfelelő minőségű internetkapcsolatot.

A politikai döntéshozók és a közösségek ugyanis sokszor alábecsülik a „Gazdaság 4.0” fontosságát: "Innovatív szolgáltatások és alkalmazások a tapasztalatok szerint csak akkor jönnek létre, ha szélessávú internetkapcsolat áll rendelkezésre” – szögezte le a Német Ipari és Kereskedelmi Kamara első embere.

A digitális folyamatok elterjedése az infokommunikációs biztonság témakörét is erősen érinti. Az üzemek több mint fele aggódik, hogy az üzleti adataik elvesznek és/vagy illetéktelenek kezébe kerülnek.

„A tudományos világnak itt a gazdasági szféra segítségére kell lennie abban, hogy közösen olyan megoldásokat találjanak a digitális biztonság fokozása érdekében, amelyek a vállalkozások számára is könnyen alkalmazhatóak” – buzdított Schweitzer.

Utalt továbbá arra, hogy új jogi problémakörök kérdése is felvetül, amellyel a vállalkozóknak számolniuk kell, mivel a jelenlegi törvényi keretek nem megfelelő módon szabályozzák őket. Ez leginkább a szerződési és a szerzői jog, valamint az adatvédelem területére érvényes, illetve egyes hirdetési formákra, valamint a munkajog és versenyjog világára is. Az üzemek fele az alábbi kérdésköröket fontos leküzdendő akadályoknak tekintette saját vállalkozásmenetének digitális útra való terelése során.

A „Gazdaság 4.0” a vállalkozók számára megnövekedett információ igényt eredményez. A felmérésben résztvevők 88%-a ezt jelentős kihívásnak tekinti. A digitalizáció ugyanis új technikai megoldásokkal gazdagítja a vállalkozások folyamatait, eljárásait, ami információs és tanácsadási szükségleteket von maga után. Ehhez a megváltozott helyzethez való alkalmazkodási képesség pedig döntő tényezővé válik a vállalkozások és így az egész német nemzetgazdaság versenyképességének megőrzésében és növelésében. A Német Ipari-és Kereskedelmi Kamara ezért a kis-és középvállalkozóknak a digitális átalakulásból fakadó megnövekedett információigényét számos tanácsadási programmal, igyekszik kielégíteni.

A válaszadók több, mint kétharmada a megnövekedett beruházási igényeik növekedésére is felhívta a figyelmet.

Forrás: http://www.mkik.hu/hu/magyar-nemet-tagozat/cikkek/a-nemet-ipari-es-kereskedelmi-kamara-felmerese-a-digitalizacio-temakoreben-80470

Klaszter térkép

Fontosabb események

Eseménynaptár

Hírlevél feliratkozás

NAIH-90942/2015.

Jelentkezés tagnak

Jelentkezzen klasztertagnak!
Töltse ki a jelentkezési lapot, nyomtassa ki, majd postai úton juttassa el hozzánk.

 

A kitöltött jelentkezési lap megnyitásához legalább MS Office 2007 SP2 vagy OpenOffice program szükséges. Az OpenOffice-t a következő helyről töltheti le ingyenesen: http://www.openoffice.org/hu/

 

Tovább a jelentkezéshez

Weblap készítés: Infoartnet Kft.