A szakképzés makrogazdasági haszna

Európa országaiban a gazdasági fejlődés és a versenyképesség elősegítése szempontjából elengedhetetlen a munkaerő képzettségének fejlesztése. A szakképzés hozzájárulását a gazdasági versenyképességhez azonban gyakran alulértékelik, annak ellenére, hogy a kutatások a képzettség szintjének növekedése és a termelékenységnövekedés pozitív kapcsolatára hívják fel a figyelmet.

Az Európai Szakképzés-fejlesztési Központ (Cedefop) év eleji kiadványa a témát két oldalról közelíti meg: először megvizsgálja a különböző készség-szintek (felsőfokú, felső-középfokú-, ill. alsó-középfokú szakmai képzés, alsó-középfokú általános képzés és alacsony képzettség) hatását a munka termelékenységére; másodszor számba veszi a tanúsítvánnyal nem alátámasztott készségeket is. Az elemzésbe bevont országok – Dánia, Németország, Franciaország, Hollandia, Svédország, valamint az Egyesült Királyság – példáján keresztül a tanulmány a szakképzés különböző rendszereit vizsgálja.

A tanulmány egyik fő konkluziója, hogy az általános és a szakmai képzés kiegészíti egymást; továbbá, hogy a készségek akkor járulnak leginkább hozzá a termelékenység növekedéséhez, amikor az elismert, tanúsítvánnyal is „igazolt” készségek képzés során is megerősítésre kerülnek. A felső-középfokú szakmai képzésnek szintén pozitív hatása van a munkatermelékenységre, amennyiben az tanulószerződéses gyakorlati képzéssel vagy munkahelyi képzéssel van kiegészítve.

A kiadvány angol nyelven olvasható a Cedefop honlapján: http://www.cedefop.europa.eu/EN/publications/22336.aspx

forrás: http://observatory.org.hu/a-szakkepzes-makrogazdasagi-haszna/

Klaszter térkép

Fontosabb események

Eseménynaptár

Hírlevél feliratkozás

NAIH-90942/2015.

Jelentkezés tagnak

Jelentkezzen klasztertagnak!
Töltse ki a jelentkezési lapot, nyomtassa ki, majd postai úton juttassa el hozzánk.

 

A kitöltött jelentkezési lap megnyitásához legalább MS Office 2007 SP2 vagy OpenOffice program szükséges. Az OpenOffice-t a következő helyről töltheti le ingyenesen: http://www.openoffice.org/hu/

 

Tovább a jelentkezéshez

Weblap készítés: Infoartnet Kft.