Az e-learning-evolúció következő lépése

Már a közoktatási rendszer még küzd ellene, minden más fronton egyre inkább beigazolódik, hogy a tanuláshoz való hozzáállás és a tanítás eszközei óhatatlanul változóban vannak a világ és a technológia változásaival párhuzamosan. Az egyik legnagyobb ellenség az unalom, de furcsamód az információdömping is gyakran nehezíti a feladatot, hiszen úgy kell szelektálni, hogy a legfontosabb dolgok mégis megragadjanak. Ehhez pedig az is előfeltétel, hogy a tanult anyag és annak elsajátítása élményt is jelentsen.

Munkahelyi környezetben is adottak azok a szituációk, amikor új információkat kell elsajátítani vagy átadni, legyen szó új belépőkről a cégnél vagy képzésen résztvevő munkatársakról. A HR-nek nincs könnyű dolga, ha hatékonyan szeretné átadni a szükséges tudást. Az oktatás régi-új fegyvere az az edutainment megoldás, amely a technológiai lehetőségeket kihasználva összeolvasztja az élő beszélő által tartott előadást, a prezentációt és a tesztet - mondta az eszközt kifejlesztő mProve Solutions Kft. ügyvezetője, Szőcs Árpád.

A videóban látható élőalakos előadóval a cél, hogy frappánsan, akár humorral megfogja és fenntartsa az anyagot néző figyelmét. A szöveg közben felugró kérdések a tanulót arra késztetik, hogy azonnal igyekezzen szűrni és rögzíteni a fontos információt, amelyet egyszerre hall az előadótól, és lát a videón mögötte megjelenő prezentációban kiemelve. Ez a módszer a tapasztalatok szerint nagyon gyorsan felébreszti a versenyszellemet: a tanulók az előadót már úgy "fülelik", hogy közben próbálják kitalálni a következő kérdést. Így lesz a tanulás folyamata szórakoztatóbb, és így lehet erőlködés nélkül információkat csempészni a hallgatók fejébe. 

Az anyag minden pontja mérhető: mikor nyitja meg a munkavállaló, mennyi ideig nézi, hányszor teker vissza, hogyan válaszol a kérdésekre. Így a munkáltató számára egyértelművé válhat, hogy sikerült-e eljuttatnia az "üzenetet"a dolgozónak. 

Az információ könnyebben rögzül, ugyanis a felhasználónak már maga az elsajátítás is élményt ad azáltal, hogy egyszerre több érzékszervét is megcélozza. Alkalmas lehet adott kompetenciák fejlesztésére, a munkához szükséges termékhasználat bemutatására, egy termék ismertetésére vagy akár kommunikációs eszközként is. Hogy néhány konkrét példát is megemlítsünk az alkalmazás lehetséges területeiről: nagy cégek, akár újabb és újabb termékeiket is bemutathatják saját munkatársaiknak, emelte ki Szőcs Árpád. Például a értékesítő csapat tagjai egy maximum 15 perces anyagban képet kaphatnak arról, hogy mi lesz a következő feladatuk, mely területen kell képviselniük a cégüket. Tér- és időbeli korlátok nincsenek, a munkavállaló akkor szánja rá az időt, amikor erre többi tennivalója lehetőséget ad. 

A módszer alkalmas lehet arra is, hogy új belépők esetén a HR-es egy kerek, felépített előadásban mutassa be a céget, közölje az orientáció szempontjából legfontosabb információkat, tudnivalókat. Ugyanakkor nem kell mindezt minden új munkatárs esetén külön megtennie, hanem a videó megnézése után akár rögtön a felmerülő kérdésekre lehet koncentrálni. A modul rendszerű felépítés abban nyújt segítséget, hogy a gyorsan változó információkat, ha szükséges, cserélni lehessen, a rövid információblokkok jobban emészthetők. Ugyanakkor az eszköz nem helyettesíti a személyes kapcsolatokat, így nem helyettesíthet például egy komplexebb tréninget vagy egy coach munkáját. 

Az egyre inkább főként a vizualitásra épülő világ új kihívások elé állította az online oktatást, mely ma már képes alkalmazkodni a modern befogadói igényekhez, legyen szó akár HR-eszközről vagy online egyetemi kurzusról.

forrás: http://www.hrportal.hu/hr/az-e-learning-evolucio-kovetkezo-lepese-20141014.html

Klaszter térkép

Fontosabb események

Eseménynaptár

Hírlevél feliratkozás

NAIH-90942/2015.

Jelentkezés tagnak

Jelentkezzen klasztertagnak!
Töltse ki a jelentkezési lapot, nyomtassa ki, majd postai úton juttassa el hozzánk.

 

A kitöltött jelentkezési lap megnyitásához legalább MS Office 2007 SP2 vagy OpenOffice program szükséges. Az OpenOffice-t a következő helyről töltheti le ingyenesen: http://www.openoffice.org/hu/

 

Tovább a jelentkezéshez

Weblap készítés: Infoartnet Kft.