Berlini magyar nagykövetség

A Német Szövetségi Oktatási és Kutatási Minisztérium (BMBF) tovább kívánja szélesíteni a szakmunkástanulók tiszteletbeli mentorainak körét. A "Szakképzésben résztvevő tanulók lemorzsolódásának visszaszorítása” c. projekt („Verhinderung von Ausbildungsabbrüchen - VerA") keretén belül 2015. január 1-jétől évente 3000 fiatal kap maga mellé nagy tapasztalattal rendelkező önkéntes szakmai vezetőt.

A tiszteletbeli mentorprogram folytatása a német szakképzési rendszerben

A Német Szövetségi Oktatási és Kutatási Minisztérium (BMBF) tovább kívánja szélesíteni a szakmunkástanulók tiszteletbeli mentorainak a körét. A "Szakképzésben résztvevő tanulók lemorzsolódásának visszaszorítása” c. projekt („Verhinderung von Ausbildungsabbrüchen - VerA") keretén belül 2015. január 1-jétől évente 3000 fiatal kap maga mellé nagy tapasztalattal rendelkező önkéntes szakmai vezetőt. Ez közös kezdeményezése a szövetségi államnak, a szakszervezeteknek, a tartományoknak és a gazdasági szférának, mellyel a szakképzési rendszer színvonalát szeretnék emelni Németországban. Mentornak nyugdíjas szakemberek jelentkezhetnek, akik munkájukért díjazásban részesülnek.

A projekt be van építve a tartományok szakmai orientációs programjába. Továbbá szoros együttműködést várnak el a tiszteletbeli és a főfoglalkozású szakmai segítők között. Ezáltal lehetővé válik a szakképzésben résztvevők teljes körű támogatása képesítésük megszerzéséig. A hátrányos helyzetű fiatalok számára ez különösen előnyös, hiszen a rendszer hozzájárul ahhoz, hogy nagyobb arányban bent tudjanak maradni a szakképzési rendszerben és be tudjanak kerülni a munka világába.

A nagy tapasztalattal rendelkező szakértők megválaszolják a tanulók szakmai kérdéseit, segítik őket gyakorlati feladataik megoldásában és a vizsgákra való felkészülésükben, valamint erősítik szociális kompetenciáikat, egyszóval tanulásra sarkallják a jövő szakembereit.

A minisztérium 2015-2018 között közel 11,5 millió eurót szán a kezdeményezésre, mellyel 12 000 fiatal számára könnyítik meg a munkaerőpiacra való sikeres bejutást. 2008 óta több, mint 4000 fő teljesítette a programot. A Hannoveri Egyetem Fejlesztéstervezési és Struktúrakutatási Intézetének tanulmánya is megerősítette, hogy a tapasztalt mentorok magas hatásfokkal vezetik célhoz a szakképzésben résztvevő fiatalokat.

Értékelés:

Németország az elkövetkező évtizedekben jelentős szakemberhiányra számíthat, ha a jelenlegi helyzet nem változik és nem sikerül a hazai és a külföldi munkaerő utánpótlást növelni.

Ennek következtében különböző kezdeményezésekkel törekszenek arra, hogy felkeltsék a fiatalok érdeklődését a szakmunkás foglalkozások iránt. Továbbá, hogy akik már bekerültek a szakképzési rendszerbe, bizonyítványhoz is jussanak. Ezt a célt szolgálja a "Szakképzésben résztvevő tanulók lemorzsolódásának visszaszorítása” c. projekt („Verhinderung von Ausbildungsabbrüchen - VerA") is.

Bővebb információk a programmal és a tanulmánnyal kapcsolatban itt találhatóak:

http://vera.ses-bonn.de
http://www.bildungsketten.de/de/1372.php

Forrás: www.mkik.hu

Klaszter térkép

Fontosabb események

Eseménynaptár

Hírlevél feliratkozás

NAIH-90942/2015.

Jelentkezés tagnak

Jelentkezzen klasztertagnak!
Töltse ki a jelentkezési lapot, nyomtassa ki, majd postai úton juttassa el hozzánk.

 

A kitöltött jelentkezési lap megnyitásához legalább MS Office 2007 SP2 vagy OpenOffice program szükséges. Az OpenOffice-t a következő helyről töltheti le ingyenesen: http://www.openoffice.org/hu/

 

Tovább a jelentkezéshez

Weblap készítés: Infoartnet Kft.