Drágább és hosszadalmasabb lesz idén ősztől OKJ-s képesítést szerezni

"Szeptemberben lép életbe az új Országos Képzési Jegyzék (OKJ), de a felnőttképzésben az augusztus 31-ig induló képzéseket még a régi szabályok szerint lehet meghirdetni.

A legjelentősebb változás, hogy csökkennek a választható képzések, valamint a magasabb óraszámok miatt a képzések árai is vélhetően emelkedni fognak, ami miatt a most képzést nyújtó felnőttképző intézmények között komolyabb árverseny alakulhat ki.

A legtöbb képzőcentrum ki is használja, hogy most még a régi szabályok alapján indíthatnak tanfolyamokat: van olyan cég, amely jelentős kedvezményt ad a jelentkezőknek. Augusztusban pedig még több akciós ajánlat lesz a piacon, érdemes lehet addig várni a tanfolyamválasztással."

"Fél év helyett két-három év

Henczi Lajos docens, a NEXON tanácsadója szerint a kötelező óraszámok előírása okozza a legnagyobb változást a felnőttképzési piacon. Szerinte a probléma az, hogy megszabták a minimális óraszámot, ami sok esetben annyi, mint egy hagyományos felsőoktatási intézmény egy teljes tanéve.

Ez pedig munka mellett legalább 2-3 évet igényel. Magyarországon pedig nem nagyon van pénzük és idejük az embereknek arra, hogy felhagyjanak addigi életükkel, és egy teljesen új szakma kitanulására hatalmas összegeket és többéves időszakot szenteljenek.

632-re szűkül a jelenleg 1300-ról az OKJ-lista: kikerültek például a listából azok a szakképesítések, amelyekre kevesen jelentkeztek az elmúlt években.

Számos gyakorlatigényes szakmánál a minimális képzési idő 960 óra lesz, amelynek képzési díja akár 800 ezer, egymillió forintra is felugorhat ősztől. Probléma még, hogy több szakmánál az új szabályozás nem engedi meg a távoktatást, csak a 100%-os jelenlétet igénylő tanfolyami képzést. A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint azonban csak a szigorúbb szabályozással lehet kiszűrni, hogy gyorstalpaló tanfolyamokon, szakmailag vállalhatatlanul alacsony időtartamú képzéseken juthassanak az emberek bizonyítványhoz.

Jó lenne állami segítség

A tanácsadó szerint ez el fogja vágni az átképzés lehetőségét sok felnőtt előtt. Segíthetne a szakképzési hozzájárulás, de tavaly január óta annak teljes összegét csak iskolai tanulók gyakorlati képzésére lehet fordítani, vagy be kell fizetni az államnak.

Régebben a hozzájárulás egyharmadával a munkaadó tudott rendelkezni. Megoldás lenne, ha az állam pályázatokkal támogatná a munkavállalókat. E nélkül az új szabályozás keresletgyengülést generál, ami elvezethet több felnőttképző intézmény bezárásához – teszi hozzá Henczi Lajos.

Lehetőség a távoktatás

A tanácsadó szerint a NEXON-t nem fogja érinteni a változás.Fő képzésük a „Bérügyintéző" képzés, amelynek előírt minimális óraszáma 120. Ez éppen egybeesik a NEXON által eddig szervezett tanfolyami képzések óraszámával.

A „Bérügyintéző" szakképesítés az új OKJ szerint távoktatásos formában is megszerezhető, aminek minden személyi és tárgyi feltétele a NEXON-ban magas szinten rendelkezésre áll.

Ráadásul a kötelezően előírt 20%-os jelenléti képzés náluk több mint kétszer annyi: 50 órát személyesen is részt kell majd venni a képzésen, ami garantálja a minőséget, illetve a különböző bérügyintéző szoftverek (mint például a nexONBÉR) készségszintű használatát.

A legfontosabb változások

• OKJ-s rendeletében a kormány előírja a felnőttképzésben alkalmazható óraszámokat, s ezáltal növekszik majd a képzések óraszáma.

• A felnőttképzésben az iskolarendszerű képzés óraszámának 40-60 százalékában határozták meg a képzési óraszámokat. Emiatt másfél-két évig is tarthat egy szakképesítés megszerzése. Ettől pedig csak kivételes esetekben lehet majd eltérni.

• Távoktatás esetén az óraszámok minimum 20%-ának jelenléti képzésnek kell lennie."

Forrás:
http://www.metropol.hu/itthon/cikk/1053156

Klaszter térkép

Fontosabb események

Eseménynaptár

Hírlevél feliratkozás

NAIH-90942/2015.

Jelentkezés tagnak

Jelentkezzen klasztertagnak!
Töltse ki a jelentkezési lapot, nyomtassa ki, majd postai úton juttassa el hozzánk.

 

A kitöltött jelentkezési lap megnyitásához legalább MS Office 2007 SP2 vagy OpenOffice program szükséges. Az OpenOffice-t a következő helyről töltheti le ingyenesen: http://www.openoffice.org/hu/

 

Tovább a jelentkezéshez

Weblap készítés: Infoartnet Kft.