Egyre népszerűbb az e-learning

„Világszerte egyre népszerűbb a virtuális tanulás: az Egyesült Államokban három év alatt megduplázódott az online képzések iránt érdeklődők száma, több mint hatmillió amerikai tanul otthon, laptopja előtt. A brit és nyugat-európai egyetemek egyre több e-tananyagot tesznek közzé, a nyelviskolák pedig a munka miatt folyamatos időhiányban szenvedők számára fejlesztenek ki virtuális osztálytermeket és használnak „kevert” módszereket.”

„Az Egyesült Államokban már több éve működnek online egyetemek: az előadásokat az intézmények oldalán nézhetik meg a hallgatók, az oktatókkal és a csoporttársaikkal emailben vagy Skype-on tartják a kapcsolatot, a vizsgákat elektronikus úton teszik le, a tananyagot pedig egyszerűen letöltik.

Az online felsőoktatás népszerűségét jelzi az is, hogy az amerikai felsőoktatási rangsort évről évre közlő U.S. News idén már online egyetemi rangsort is készített: a kutatók a diákok teljesítményét és elégedettségét, a kurzusok népszerűségét, valamint a technikai hátteret vették figyelembe. Majdnem kétszáz egyesült államokbeli alapszakot vizsgáltak, az összesített adatok alapján a rangsor élén a Florida Institute of Technology, a Pace University, valamint a University of Florida áll.

A legnagyobb sikert egyelőre mégsem az online BA- és BSc-szakok aratják, hanem a továbbképzések. Az ok érthető: munka és család mellett nehéz – ha nem lehetetlen – bejárni az órákra és a vizsgákra, a virtuális osztálytermekben azonban éjszaka és hétvégén is meg tudják nézni az előadásokat, és tehetnek fel kérdéseket a tananyag nehezebben értelmezhető részeiről. Friss adatok szerint a legtöbb amerikai MBA- és egyéb gazdasági-üzleti képzéseket választ, de több tízezren jelentkeznek egészségügyi és informatikai kurzusokra is.

Online akadémiák: ahol a reklámarc Bill Gates

A virtuális oktatásra specializálódott akadémiák is egyre népszerűbbek: 2009-ben hozták létre a University of People-t, az oldal ötlete egy kaliforniai vállalkozótól, Shai Resheftől származik, és bár a képzéseket egyelőre nem sikerült akkreditáltatni, több száz neves oktatótól tanulhatnak a hallgatók – elsősorban informatikát és üzleti ismereteket.

Egy másik online akadémiának maga Bill Gates a reklámarca – igaz, ez csak véletlenül alakult így. A Khan Academy szabadegyetemként működik, a tanulást videók teszik hatékonnyá, a diákok kérdéseket küldhetnek az oktatóknak, akik figyelemmel kísérhetik a fejlődésüket. Mint kiderült, Bill Gates Microsoft-vezér nagy rajongója a virtuális tanulásnak, fiaival együtt ő is beiratkozott az online akadémiára. Ennél jobb reklámot aligha találhattak volna az intézmény marketingesei.

A népszerűség oka

Bár itthon a felsőoktatási intézmények és a nyelviskolák is inkább a blended learninget, vagyis a tantermi és a virtuális tanulás keverékét kedvelik, jó néhány nyelvi központ már évekkel ezelőtt előrukkolt e-tanfolyamokkal - a tandíj befizetése után a jelentkezők rendszeresen írott és videós anyagokat kapnak, amelyek nemcsak a nyelvtani leckéket és az új szavakat tartalmazzák, hanem feladatokat és ellenőrző teszteket is.

Az eduline-nak nyilatkozó diákok elsősorban idő- és pénzhiány miatt választották a virtuális tanulást - egy online tanfolyam ára meg sem közelíti a hagyományos kurzusokét, hiszen nem kell termet bérelni, rezsit fizetni és megszervezni, ki, mikor és hol tanul. "Pályakezdőként jöttem rá, hogy az angol nem elég, ezért elkezdtem németül tanulni. Általában este nyolcig a munkahelyemen vagyok, ezért esélyem sincs egy nyelvtanfolyam elvégzésére, úgyhogy reggel hattól hétig szoktam leülni a laptopom elé, végighallgatom a videókat, elolvasom a szövegeket és a leckéket, és megoldom a feladatokat" - mondta Kiss Krisztina, aki tervei szerint jövő nyáron teszi le az alapfokú nyelvvizsgát.”

Forrás:
http://eduline.hu/felnottkepzes/2012/11/15/Virtualis_tanulas_egyre_nepszerubbek_az_onl_LMNJO2#rss

Klaszter térkép

Fontosabb események

Eseménynaptár

Hírlevél feliratkozás

NAIH-90942/2015.

Jelentkezés tagnak

Jelentkezzen klasztertagnak!
Töltse ki a jelentkezési lapot, nyomtassa ki, majd postai úton juttassa el hozzánk.

 

A kitöltött jelentkezési lap megnyitásához legalább MS Office 2007 SP2 vagy OpenOffice program szükséges. Az OpenOffice-t a következő helyről töltheti le ingyenesen: http://www.openoffice.org/hu/

 

Tovább a jelentkezéshez

Weblap készítés: Infoartnet Kft.