Európai jelentés a hiányszakmákról

Elérhetőek az Európai Bizottság egy tavalyi kutatásának eredményei az európai országok hiányszakmáiról. A jelentés azt vizsgálja, hogy melyek azok a foglalkozások, ahol a munkáltatók nehezen találnak képzett munkaerőt, valamint felvázolja a hiányszakmák területén kirajzolódó múltbeli, illetve várható trendeket is.

Az elemzés eredményei arra világítanak rá, hogy hiányszakmák nem csak a magas képzettségi szintet igénylő foglalkozások körében fordulnak elő (mint pl. az egészségügyben, az IT-területeken vagy a mérnöki szakmákban), hanem a szakmunka, sőt az alacsonyabb képzettséget igénylő fizikai munka szintjén is jelen vannak (pl. gyár- és építőipari munkák, turizmus). Ez a jelenség a magas képzettségi szintet igénylő foglalkozások esetében leginkább a készségilleszkedési zavarokkal magyarázható. Ezzel szemben az alacsony végzettséggel is betölthető álláshelyek esetében leginkább az alacsony bérek és a rossz munkakörülmények miatt magas a fluktuáció, és válik egyre nehezebbé az elöregedő munkaerő pótlása.

Európai szinten a legnagyobb hiány szakácsokban van, utánuk pedig megfelelően képzett fémipari gépkezelőket és bolti eladókat a legnehezebb találni.

Az európai helyzettel foglalkozó tanulmány szakpolitikai ajánlásokat is megfogalmaz, és leginkább arra keresi a választ, hogy hogyan lehet a már hosszú idő óta fennálló, az oktatási és képzési rendszer strukturális problémái miatt kialakult hiányszakmákat betölteni. Sajnos meglehetősen kevés kezdeményezés van tagországi szinten a munkaerőpiac és az oktatási és képzési rendszer összehangolására. Európai szinten a mobilitás támogatása (főként a hiányszakmák esetében), az átjárhatósági- és készségillesztési eszközök támogatása, valamint a fiatalok segítése áll az ajánlások középpontjában.

Országjelentések tagországonként is elérhetőek az EB honlapján.

Magyarország tekintetében a kutatás eredményei azt mutatják, hogy építő-, textil- és fémipari szakemberekben, kisegítőmunkásokban, valamint a kereskedelemben és a szociális gondozás területén dolgozókban van a legnagyobb hiány. Ezeken kívül – az általános európai helyzethez hasonlóan – hazánkban is gondot okoz bizonyos magasabb képzettséget igénylő álláshelyek feltöltése, ilyen pl. az IT területén található állások és a gépészmérnök, elektronikai mérnök pozíció is.

A magyar helyzetről bővebben angol nyelven az EB honlapjáról letölthető országjelentésben olvashatnak.  

forrás: http://observatory.org.hu/europai-jelentes-a-hianyszakmakrol/

Klaszter térkép

Fontosabb események

Eseménynaptár

Hírlevél feliratkozás

NAIH-90942/2015.

Jelentkezés tagnak

Jelentkezzen klasztertagnak!
Töltse ki a jelentkezési lapot, nyomtassa ki, majd postai úton juttassa el hozzánk.

 

A kitöltött jelentkezési lap megnyitásához legalább MS Office 2007 SP2 vagy OpenOffice program szükséges. Az OpenOffice-t a következő helyről töltheti le ingyenesen: http://www.openoffice.org/hu/

 

Tovább a jelentkezéshez

Weblap készítés: Infoartnet Kft.