Felnőttképzés és továbbképzés Európában

Az Európai Bizottság 2013-ban megjelent „Adult and continuing in Europe: Using public policy to secure a growth in skills” c. kiadványa a felnőttképzés, valamint a továbbképzés területén végzett kutatások eredményeit mutatja be. A kötet rávilágít a felnőttképzés fontosságára mind az esélyegyenlőség elvének érvényesítése, mind a készségek fejlesztése, valamint a sikeres társadalmi integráció szempontjából.

A felnőttképzés és a szakmai továbbképzés fontos tényezők a foglalkoztathatóság javítása és a gazdaság növekedése szempontjából, továbbá hozzájárul a társadalmi kohézió erősítéséhez és az oktatási hátrányok leküzdéséhez. Ugyanakkor vannak olyan tényezők, amelyek egyenlőtlenséget eredményeznek a felnőttképzés területén. Ilyenek például a piaci szereplők, amelyek jelenléte azt idézi elő, hogy míg bizonyos csoportok – például a magasabban képzettek  számára könnyebben hozzáférhetővé válnak a képzések, más csoportok hátránya tovább halmozódik.

Földrajzi és regionális egyenlőtlenségek szintén befolyásolják a képzésekhez való hozzáférést. A demográfiai trendek alapján arra lehet következtetni, hogy a következő évtizedekben a 45-65 éves korosztály munkaerő-piaci súlya növekedni fog, szemben a 15-44 éves munkavállalókéval. Ennek egyik kiváltó oka az olyan munkakörök számának a növekedése, amelyek tudásfrissítést, átképzést követelnek. Ezekre jelenthet megoldást többek között az elavult iskolai végzettséggel rendelkezők képzése.

Összefoglalva tehát ennek az oktatási szektornak alapvetően három feladata van:

  • a készségek folyamatos fejlesztésének biztosítása,
  • a méltányosság és esélyegyenlőség elvének érvényesítése a készségfejlesztésben,
  • hozzájárulás az alacsony végzettségű emberek társadalmi integrációjához azáltal, hogy képzési és tanulási támogatást kapnak.

Mindezek fényében a felnőttképzést és a szakmai továbbképzést szabályozó szakpolitikák előtt nem kis feladat áll: egyrészt ösztönözniük kell a felnőttek képzésére irányuló befektetéseket (ideértve a munkahelyi képzéseket is), valamint az oktatáson keresztül hozzá kell járulniuk a társadalmi kirekesztés elleni küzdelemhez.

forrás: http://observatory.org.hu/felnottkepzes-es-tovabbkepzes-europaban-kozpolitika-a-keszsegfejlesztes-szolgalataban/

Klaszter térkép

Fontosabb események

Eseménynaptár

Hírlevél feliratkozás

NAIH-90942/2015.

Jelentkezés tagnak

Jelentkezzen klasztertagnak!
Töltse ki a jelentkezési lapot, nyomtassa ki, majd postai úton juttassa el hozzánk.

 

A kitöltött jelentkezési lap megnyitásához legalább MS Office 2007 SP2 vagy OpenOffice program szükséges. Az OpenOffice-t a következő helyről töltheti le ingyenesen: http://www.openoffice.org/hu/

 

Tovább a jelentkezéshez

Weblap készítés: Infoartnet Kft.