Felnőttképző intézmények külső értékelése

A külső értékelés kétévente kötelező az A), B) és C) képzési körben képzést folytató intézményeknek. A külső értékelés természetesen nem azonos a hatósági ellenőrzéssel. A külső értékelésre felkért értékelő azt vizsgálja, hogy a felnőttképzést folytató intézmény a minőségbiztosítási rendszerében foglaltaknak megfelelően végzi-e a tevékenységét.

A külső értékelés a hatósági ellenőrzés szempontjainak szem előtt tartásával egy teljes körű átvilágítás, a MIR és a képzési és egyéb dokumentáció áttekintése, esetleges hiányosságok, típushibák feltárása a jogszabályszerű működés elősegítése érdekében. A külső értékelés az értékelő felkérése alapján történik, amit megelőz a külső értékelésre vonatkozó ajánlat. Az NSZFH honlapján a „Felnőttképzési engedéllyel rendelkező intézmények külső értékelése” c. oldalon olvasható a miniszter közleménye arról, hogy a felnőttképzést folytató intézmény külső értékelésénél felszámítható díj legmagasabb összegét a 2015. évre vonatkozóan 300.000 forint összegben állapította meg. Egészen pontosan ez a legmagasabb összeg ÁFA-körbe tartozó külső értékelőnél 300.000 Ft + ÁFA. A tapasztalatok alapján a kialakult értékelési díj összegek jelentős eltérést mutatnak, jellemzőnek a 190.000 Ft + ÁFA díj mutatkozik. Az NSZFH honlapján a „Felnőttképzési engedéllyel rendelkező intézmények külső értékelése” c. oldalon 2015. 12. 15-től olvasható az NSZFH közleménye: „A 2014. június 30-a előtt kiadott felnőttképzési engedélyek esetében a hatóság – a külső értékelést végző jogi személyekről szóló döntés elhúzódása miatt - 2016. július 01-től vizsgálja, hogy a felnőttképzést folytató intézmény elvégeztette-e a jogszabályban előírt külső értékelését.” A közlemény nem azt jelenti, hogy a 2014. június 30-a előtt felnőttképzési engedélyt szerzett intézménynek ne kellene elvégeztetni a külső értékelést. Azt jelenti, hogy esetükben azt, hogy elvégeztették-e a külső értékelést, majd egy 2016. július 1-ét követő ellenőrzés vizsgálja.

Klaszter térkép

Fontosabb események

Eseménynaptár

Hírlevél feliratkozás

NAIH-90942/2015.

Jelentkezés tagnak

Jelentkezzen klasztertagnak!
Töltse ki a jelentkezési lapot, nyomtassa ki, majd postai úton juttassa el hozzánk.

 

A kitöltött jelentkezési lap megnyitásához legalább MS Office 2007 SP2 vagy OpenOffice program szükséges. Az OpenOffice-t a következő helyről töltheti le ingyenesen: http://www.openoffice.org/hu/

 

Tovább a jelentkezéshez

Weblap készítés: Infoartnet Kft.