Fontosabb illetékváltozások januártól

Az illetéktörvény 2016. január 1-je óta hatályos módosításai egyszerűbb és gyorsabb közigazgatási eljárásokat eredményeznek és csökkentik az ügyfelekre háruló adminisztrációt

A fontos változások között szerepel, hogy illetékmentes a cégkivonat, cégbizonyítvány, cégmásolat kiállítása, illetve a cégnyilvántartásban szereplő elektronikus okiratok elektronikus úton történő megküldése, ha azt a cég tagja vagy képviselője kéri. Mentes az eljárási illeték alól a vállalkozói igazolvánnyal, és az üzlet működési engedélyével kapcsolatos eljárás, a személyazonosító igazolvány és a lakcímkártya kiadása, a családi állapot változásából eredő névváltozás átvezettetése, az ellopott okmányok pótlása, a mozgáskorlátozottak parkolási igazolványának igénylése, az erkölcsi bizonyítvány elkészítése, a jogosítvány első alkalommal történő megszerzése, és az adóhatósági igazolások kiállítása.


Nem kell illetéket fizetni a 160 négyzetméternél kisebb hasznos alapterületű, más önálló rendeltetésű egységet nem tartalmazó, egylakásos lakóépület bontási, építési, használatba vételi engedélyezési eljárása után. Ha valaki idegen telekre építkezik a telek tulajdonosával kötött megállapodás alapján, és igazolja, hogy az épületet ő hozta létre, akkor csak a telek megszerzése után kell illetéket fizetnie, az épület után nem.

Illetékmentességet vehetnek igénybe azok, akik visszavásárolják bérleményként korábbi lakástulajdonukat, akár hiteladósként, akár nem.

Illetékmentes gazdálkodó szervezetek esetében az autóbusz, a nyerges vontató, és a tehergépjármű vásárlása. Mentességet élvez továbbá a környezetkímélő (elektromos, nulla emissziós, hibrid) gépkocsik vásárlása, és az ilyen gépkocsikra vonatkozó vagyoni értékű jog visszterhes szerzése.

Az ügyfelek ezentúl már a NAV illetékfizetésre vonatkozó felhívása előtt is átutalhatják az eljárási illetéket, ha a közlemény rovatban feltüntetik nevüket, lakóhelyüket vagy székhelyüket.

Klaszter térkép

Fontosabb események

Eseménynaptár

Hírlevél feliratkozás

NAIH-90942/2015.

Jelentkezés tagnak

Jelentkezzen klasztertagnak!
Töltse ki a jelentkezési lapot, nyomtassa ki, majd postai úton juttassa el hozzánk.

 

A kitöltött jelentkezési lap megnyitásához legalább MS Office 2007 SP2 vagy OpenOffice program szükséges. Az OpenOffice-t a következő helyről töltheti le ingyenesen: http://www.openoffice.org/hu/

 

Tovább a jelentkezéshez

Weblap készítés: Infoartnet Kft.