Hatalmas lehetőség az új K+F pályázat - Lássuk, mire jó!

Kedden tett közzé egyszerre három kutatás-fejlesztési és innovációs EU-s pályázatot a kormány 71 milliárd forintos keretösszeggel, amelyek közül a legnagyobb, 50 milliárd forintos GINOP 2.1.1. kódszámú kiírás nagyon sok cég - akár nagyvállalat - fantáziáját is megmozgathatja. Váczi Dávid, a Budapest Bank EUBázis 2020 projektiroda szakértője úgy látja, hogy a vállalkozások széles körének szóló felhívással talán az eddigi legösszetettebb pályázati kiírás született meg. Meglátása szerint ez, megfelelő szakmai ismeretek birtokában a vállalkozások igen széles körében ad lehetőséget a pályázásra, egyedi igényekre szabott projektek összeállítására. Éppen ez, a sokféle lehetőség támogathatósága az, ami miatt Boros Áron, az OTP Hungaro-Projekt Kft. ügyvezetője azt valószínűsíti: már az október 31-i első pályázati szakasznál kimerülhet a teljes pályázati keret. 

Máris kimerülhet a teljes keret

Boros Áron azt sem tartja elképzelhetetlennek, hogy annyi projektet adnak be rövidesen a pályázók, hogy az új 7 éves uniós ciklus teljes keretét le lehet kötni már az első pályázati szakasszal. Ez viszont azt eredményezné, hogy onnantól csak egy esetleges átcsoportosításban bízhatnak a pályázók, amire 2016 második fele, de inkább 2017 előtt nem fog sor kerülni - tette hozzá.

A kedden megjelent pályázati felhívás kapcsán Váczi Dávid hangsúlyozza: a kiírás annyi különböző elképzelésnek ad teret, hogy azokat néhány mondatban összefoglalni nincs mód. Megfogalmazása szerint bár az ördög most is a részletekben rejlik, de ez az elv ezúttal számos lehetőséggel kecsegtet. Az alábbiakban ő foglalt össze néhányat ezek közül egy cikk formájában, amelyet változtatás nélkül közlünk.

Miért izgalmas ez a kiírás?

"Azon túl, hogy a pályázat célja jelentős szellemi hozzáadott értéket tartalmazó, új, piacképes termékek, szolgáltatások, technológiák, továbbá ezek prototípusainak kifejlesztése, a támogatott tevékenységek nemcsak a kutatás-fejlesztés folyamatáig nyújtanak támogatást, hanem regionális támogatás keretében a kapcsolódó termelési technológia fejlesztéséhez is. A korábbiakhoz képest még minimális százalékot sem ír elő a pályázati kiírás a kísérleti fejlesztés projekten belüli részarányára - és nem kizárt, hogy ez változni is fog - és eszközbeszerzésen kívül, akár kapcsolódó ingatlanfejlesztés is támogatható. Így megtalálhatja a számításait az a kutató cég is, amelyik elsősorban bérköltséggel és igénybevett szolgáltatásokkal tudja elérni eredményeit, de az az új, innovatív termékeket gyártó vállalkozás is, amely jelentős termelési infrastruktúra beruházást is tervez annak érdekében, hogy teljesítse az elvárt üzleti hasznosíthatóság kritériumait. További bónusz, hogy regionális támogatásból a KKV-k több régióban akár 70%-os támogatási arányt is elérhetnek, ellentétben a már futó GINOP eszközbeszerzési pályázatok 50%-os maximumával. Persze felkészült pályázók és tanácsadók azért ilyenkor figyelembe veszik a támogatáshalmozódás és a közbeszerzési törvény kapcsolódó szabályait is a végső támogatási arány kialakításánál.

Örülhetnek a nagyvállatok is

Azok a nagyvállalatok és tanácsadók, amelyek nemcsak pályázati kiírásokból, hanem az azokat megalapozó tervezési dokumentumokból, jogszabályokból is tájékozódnak, már régóta tudják, hogy nagyvállalatok ebben a hét évben elsősorban az innovációs forrásokban gondolkodhatnak. Nem is kellett csalódni ennek a pályázói körnek, akik igen jelentős K+F és innovációs kapacitásokkal bírnak. Bár biztos lesz még értelmezési kérdés, hogy pontosan hogy is szükséges teljesíteni az alábbi kritérium önálló pályázatra vonatkozó részét: "Nagyvállalat vagy KKV-val való konzorciumban adhat be támogatási kérelmet, vagy önállóan abban az esetben, ha a támogatási kérelemben bemutatja, hogy a projekt eredményéből, hasznaiból a KKV-k hogyan részesülnek."

Ahogy a Portfolio cikke is rámutatott, a GINOP hatályos éves fejlesztési kerete nem fedi le teljes egészében a most kiírt pályázatokat. Aki figyelmesen olvassa a felhívást, találhat benne egy olyan pályázati kiírást is, amelyet nem is tartalmaz ez az éves terv: "A GINOP-2.1.1-15 Felhívás esetében nem nyújtható támogatás azon támogatást igénylő részére, amely a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program GINOP-2.1.7-15 felhívás keretében az adott naptári évben benyújtott támogatási kérelme kapcsán már részesült támogatásban." Mivel általában ilyen kitételt a kiíró csak akkor alkalmaz, ha két pályázat tartalmilag fedi egymást, ezért feltételezhető, hogy a GINOP-2.1.7 kiírás hasonló, de egyszerűbb tartalommal, kisebb támogatási összeggel kerül hamarosan kiírásra.

Mennyi az annyi?

A pályázókat leginkább az érdekli, hogy egy-egy kiíráson mekkora támogatási összeget, és milyen támogatási aránnyal nyerhetnek el. Az elsőre viszonylag egyszerű a válasz: az 50-1000 millió forintot csak konzorcium esetén bonyolítják további részletszabályok. A támogatási arány esetében nincs konkrét válasz. A mértéke attól függ, hogy az adott projekt milyen tevékenységekből áll, melyik megyében, valamint hogy a KKV-k vagy nagyvállalatok egyedül vagy közösen valósítják meg. A gyakorlott pályázók jó esetben már tudják, hogy nem önmagában állami támogatásról, hanem azok különböző típusairól, például regionális, K+F vagy csekély összegű támogatásról beszélhetünk. Ám jelen kiírásban hat különböző támogatástípus jellemzőit figyelembe véve kell (vagy sokkal inkább lehet) összeállítani egy-egy pályázatot és a végén az ezekhez rendelt egyedi támogatási maximumok határozzák meg a végső támogatási arányt. Ez még a gyakorlott pályázati tanácsadóknak is kihívást jelenthet, a pályázóknak és az intézményrendszernek együtt kell megtanulnia például az eljárási innováció részletes jellemzőit.

Még hosszan sorolhatnánk a kiírás érdekességeit, és a kapcsolódó projekt kialakításával kapcsolatos kritériumokat, de mi a Budapest Banknál is abban hiszünk, hogy minden egyedi elképzelés személyre szabott kivizsgálást és előkészítést igényel. Mindenkit arra biztatunk, forduljon pénzügyi, pályázati tanácsadójához, tájékozódjon és használja ki a lehetőséget. Abban biztos vagyok, hogy a kiírt 50 milliárdos keretnél jóval nagyobb igény fog hamarosan pályázati formát ölteni."

Azt, hogy valóban komplex szabályrendszer alapján lehet csak meghatározni a támogatási arányt, az alábbi táblázat jól mutatja: 

további részletek: 
http://palyazat.gov.hu/doc/4502

http://palyazat.gov.hu/doc/4500

forrás:
http://www.portfolio.hu/unios_forrasok/kfi/hatalmas_lehetoseg_az_uj_k_f_palyazat_lassuk_mire_jo.218731.html

Klaszter térkép

Fontosabb események

Eseménynaptár

Hírlevél feliratkozás

NAIH-90942/2015.

Jelentkezés tagnak

Jelentkezzen klasztertagnak!
Töltse ki a jelentkezési lapot, nyomtassa ki, majd postai úton juttassa el hozzánk.

 

A kitöltött jelentkezési lap megnyitásához legalább MS Office 2007 SP2 vagy OpenOffice program szükséges. Az OpenOffice-t a következő helyről töltheti le ingyenesen: http://www.openoffice.org/hu/

 

Tovább a jelentkezéshez

Weblap készítés: Infoartnet Kft.