Itt az új képzési rendszer

"Az új Országos Képzési Jegyzék az érettségire épülő szakképzések rendszerét is megváltoztatta.

Többe kerülhet, tovább tarthat, de a több rokon szakmát megszerezni vágyóknak nem kell újra meg újra teljesíteniük ugyanazokat a modulokat. Összefoglaljuk, hogyan változott az OKJ."

"Gyakorló szakmák

– Egyszerűbb, hogy csökkent a képzések száma, ez megkönnyíti a választást egy 18-19 évesnek, de egyben nehézség is, hiszen kevesebb a lehetőség – mondja Szabados Zsuzsa, a VIK Középiskola igazgatója. A kereskedelmi-szolgáltatási, illetve vendéglátóipari-turizmus képzéseket nyújtó iskola vezetője szerint olyan szakmák tűnnek el, amelyek meglepetést okozhatnak. Ráadásul jelentős változások lépnek életbe, amelyek őket is érintik.

Ilyen a gyakorló szakképzések bevezetése érettségire épülő szakképzésként. A gyakorló kozmetikusi, fodrász- vagy ápolóképzés tartalmaz bizonyos részeket a korábbi képzésből, de nem ad jogosultságot a szakma gyakorlására. Egy gyakorló fodrász kétéves képzésének végére még nem fogott a kezében ollót, a fodrászjogosultságot ráépülő szakképzés keretében szerezheti meg – mondja Szabados Zsuzsa. 

Meglepetések jöhetnek

Szabados Zsuzsa ugyanakkor előnynek tartja azt, hogy az érettségire épülő kétéves szakképzés beszámítása mostantól kötelező, amivel csökken a képzési idő. Ám iskolarendszerű képzésben csak minimálisan emelkedik az óraszám, érdekesebbek a belső, tartalmi változások, illetve a komplex szakmai vizsga, amivel majd csak 1-2 év múlva találkoznak a tanulók és a tanárok. 

Többet kell tanulni

Közös eleme az iskolarendszeren belüli és a felnőttképzésben megszerezhető szakmáknak, hogy a rokon szakmák közös elemeit egy követelménymodulba helyezték. Így ha valaki két rokon szakmát sajátít el, a másodiknál ezt a modult már nem kell elvégeznie. A szakmákon belüli elágazások megszűntek, és kikerültek a jegyzékből olyan szakmák, amelyekre nincsen igazi kereslet. Továbbra is vannak olyan szakmák, amelyek nyolc általánossal vagy anélkül is megszerezhetők. Nappali képzésben 21 éves korig továbbra is ingyenes az első szakképesítés – de aki ebből a keretből kicsúszott, annak az esti vagy a levelező oktatás korra való tekintet nélkül ingyenes. 

Ám a képzések hossza és ára nőni fog az iskolarendszeren kívül. Az új rendszerben ezeknek a képzéseknek is van minimális óraszámuk, legalább az iskolarendszerű képzés 40%-a."

forrás:
http://www.metropol.hu/itthon/cikk/1083977

Klaszter térkép

Fontosabb események

Eseménynaptár

Hírlevél feliratkozás

NAIH-90942/2015.

Jelentkezés tagnak

Jelentkezzen klasztertagnak!
Töltse ki a jelentkezési lapot, nyomtassa ki, majd postai úton juttassa el hozzánk.

 

A kitöltött jelentkezési lap megnyitásához legalább MS Office 2007 SP2 vagy OpenOffice program szükséges. Az OpenOffice-t a következő helyről töltheti le ingyenesen: http://www.openoffice.org/hu/

 

Tovább a jelentkezéshez

Weblap készítés: Infoartnet Kft.