Javaslattételi lehetőség az OKJ-s képzések felnőttképzésben alkalmazható minimális óraszámaira

Valamennyi felnőttképzési engedéllyel rendelkező, felnőttképzési tevékenységet folytató intézmény vezetője részére

Tisztelt Intézményvezető Asszony/Úr!

A Nemzeti Képzési Bizottság (NKB) napirendjére tűzte az államilag elismert (OKJ-s) szakmai végzettség megszerzésére irányuló képzések kötelező minimális óraszámának felülvizsgálatát.
Bizonyára Ön előtt is ismert, hogy a felnőttképzési tevékenység szabályozásával kapcsolatban az érintettek részéről felmerült a kötelező minimális óraszámok újragondolása, differenciálása iránti igény.

Az alábbi szempontok szakképesítésenként különböző mértékű jelenléte ezt valóban szükségessé teszi:

  • az egyes szakképesítéseket felnőttképzésben elsajátítók célcsoportja szakképesítésenként nagyon eltérő lehet
  • a második, vagy további szakképesítések megszerzése eltérő képzési időt igényelhet
  • a szükséges képzési időt a meglévő szakmai gyakorlat jelentősen befolyásolhatja, különösen igaz ez a ráépülésként oktatott szakképesítések esetében
  • a saját erőből szakképesítést szerezni kívánók motiváltsága rövidebb képzési időt tehet szükségessé

Fentiek alapján az NKB javaslatként megfogalmazta, hogy az érintett szakmai szervezetek, szakértők véleménye mellett, a képzési tapasztalattal rendelkező felnőttképzési intézmények véleményét is a lehető legszélesebb körben meg kell ismerni, és figyelembe kell venni.

Ezek alapján választotta Hivatalunk azt a megoldást, hogy honlapján biztosít lehetőséget a véleménynyilvánításra. Valamennyi felnőttképzési engedéllyel rendelkező intézmény, az OKJ-ban megtalálható összes szakképesítés esetében javaslatot tehet az iskolarendszeren kívüli képzésben általa szükségesnek vélt minimális képzési óraszámra, és javaslatát szakmai indokokkal támaszthatja alá.

Tisztelettel kérjük, javaslataikat megfontoltan, szakmai felelősséggel tegyék meg, legyenek tekintettel valamennyi figyelembe vehető szempontra (a jellemző célcsoport, a szakmai tartalom bonyolultsága, összetettsége, elmélet-gyakorlat igénye, a szakterületen tevékenykedők felelőssége, piaci szempontok, stb.)

Kérjük továbbá, hogy csak azokra a szakképesítésekre vonatkozóan fogalmazzanak meg javaslatot, amely szakterületen képzési tapasztalattal rendelkeznek, ezáltal reálisan képesek véleményt alkotni. Javaslatot elsősorban azokra a szakképesítésekre várunk, ahol „A képzés munkarendje” oszlopban szerepel a TK jelölés, tehát a szakképesítés tanfolyami keretekben (felnőttképzésben) oktatható. (De tehető javaslat további szakképesítések felnőttképzésbe történő bevonására is, szakmai indoklással.)

Technikai tudnivalók: az engedélyezés során kapott (a FIR rendszerben is érvényes) felhasználói névvel és jelszóval tudnak belépni honlapunkon ahttps://www.nive.hu » felnőttképzés » OKJ óraszám javaslat menüpontban.

Javaslataik megtételére előreláthatólag 2015. július 6-áig lesz lehetőség.
A javaslatok összesítését közzétesszük honlapunkon.

Budapest, 2015. június 18.

Aktív közreműködésükben és előrevivő javaslataikban bízva, üdvözlettel:


Palotás József
szakmai főigazgató-helyettes s.k

 

forrás: https://www.nive.hu/okjoraszam/

Klaszter térkép

Fontosabb események

Eseménynaptár

Hírlevél feliratkozás

NAIH-90942/2015.

Jelentkezés tagnak

Jelentkezzen klasztertagnak!
Töltse ki a jelentkezési lapot, nyomtassa ki, majd postai úton juttassa el hozzánk.

 

A kitöltött jelentkezési lap megnyitásához legalább MS Office 2007 SP2 vagy OpenOffice program szükséges. Az OpenOffice-t a következő helyről töltheti le ingyenesen: http://www.openoffice.org/hu/

 

Tovább a jelentkezéshez

Weblap készítés: Infoartnet Kft.