Lényeges változások a felnőttképzési törvényben

Június 17-én, pénteken hirdették ki a 2016. évi LXVII. törvényt, Magyarország 2017. évi központi költségvetésének megalapozásáról. A kihirdetett törvény csatolmányban letölthető része a felnőttképzési törvényt módosítja 2016. jún. 18-i hatálybalépéssel, ami letölthető innen.

Az engedéllyel rendelkező felnőttképző intézményeket érintő lényeges változások a következők:

Változtak a külső értékelésre vonatkozó szabályok. Az eddigi szabályok szerint a felnőttképző intézmény végeztette el a külső értékelését. 2016. jún. 18-tól a külső értékelést: az FSZB (Felnőttképzési Szakértői Bizottság) jogi személyek bevonásával legalább kétévente végzi el. Ezt a tevékenységet tehát az FSZB koordinálja majd. Miniszteri rendeletben kerül szabályozásra, hogy kik azok a jogi személyek, és milyen módon bízza meg őket az FSZB a külső értékelés elvégzésével. Szintén szabályozásra kerül a külső értékelés díja. Szóbeli információk és a módosító jogszabály tárgya alapján a külső értékelés akár díjmenetes is lehet a jövőben a felnőttképzési intézmények számára.

A felnőttképzési tevékenység hatósági ellenőrzése nem kétévente, hanem négyévente. Az intézményeket érintő legjelentősebb törvényi változás: „a hatóság az ellenőrzést szükség szerint, de négyévenként legalább egy alkalommal köteles lefolytatni”.

Az NSZFH hatósági feladatai a kormányhivatalokhoz kerülnek. Szintén múlt heti változás, hogy a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal hatósági feladataiban a fővárosi és megyei kormányhivatalok járjanak el – 2017. január 1-től (1312/2016. (VI. 13.) Korm. határozat). Így január 1-étől az ellenőrzést is a kormányhivatalok végzik. A részletszabályozásra vonatkozó javaslatot a területért felelős miniszter 2016. szeptember 30-ig terjeszti a Kormány elé.

Klaszter térkép

Fontosabb események

Eseménynaptár

Hírlevél feliratkozás

NAIH-90942/2015.

Jelentkezés tagnak

Jelentkezzen klasztertagnak!
Töltse ki a jelentkezési lapot, nyomtassa ki, majd postai úton juttassa el hozzánk.

 

A kitöltött jelentkezési lap megnyitásához legalább MS Office 2007 SP2 vagy OpenOffice program szükséges. Az OpenOffice-t a következő helyről töltheti le ingyenesen: http://www.openoffice.org/hu/

 

Tovább a jelentkezéshez

Weblap készítés: Infoartnet Kft.