Mit tanulhatunk mi felnőttképzők a régi idők nagyjaitól?

A régi idők nagyjai: Leonardo da Vinci, aki otthonosan mozgott az építészetben - gépészetben - biológiában - művészetben... Newton, aki egyszerre volt fizikus - csillagász - teológus - vegyész... Cousteau, a kutató - felfedező - filmkészítő - tengerész volt...

Amit belénk neveltek, pedig nem kellett volna

Gyerekkoromban emlékszem, több tanárom is egyetértett abban, hogy minden gyereknek választania kell EGY tantárgyat, és abban a legjobbnak kell lenned!

Mert - szólt az érv - a világ a specialistáké. 

Lehet, hogy régen egy valaki sok mindenhez is érthetett, sok területen is lehetett tudós és polihisztor - de a mai tudásanyag mellett egyetlen embernek egyszerűen nincs ideje arra, hogy több területen is kiemelkedjen.

És ez igaz, ha tudós akarsz lenni. De vajon igaz ránk, felnőttképzőkre is?

 Te, a specialista

Ugye szeretnéd, ha Neked CSAK azzal kellene foglalkoznod, amiben a legjobb vagy?

Az időd akkor lenne a legjobban kihasználva, ha Te csak a saját szakterületeddel kellene, hogy foglalkozz - és minden mást kivennének a kezedből, elvégeznének mások!

Én is úgy vagyok vele, hogy bárcsak minden céges "marhaságot" - szerződések elkészítése, pénzügyi döntések, új emberek felvétele... - megcsinálnának helyettem mások, én meg hadd foglalkozzam azzal, amihez a legjobban értek!

 Te, a polihisztor

Hiába akarok én "csak" felnőttképzéssel foglalkozni - ha komolyan veszem a célomat, hogy a legjobb felnőttképző legyek, ezeken a területeken mindenképp fejlődnöm kell:

Jog - Szociológia - Pszichológia - Statisztika - Új webes technológiák - Minőségírányítás – Lobbizás – Írás -

Az "Új polihisztorság"

Tudod, szerintem min hasal el a legtöbb felnőttképzési vállalkozó? Az, hogy nem hajlandók polihisztorokká válni.

Egy modern polihisztor vállalkozónak értenie kell cégszervezéshez, jogi dolgokhoz, pénzügyhöz, marketinghez, értékesítéshez, menedzsmenthez - ráadásul MAGASABB mint alapszinten!

A konkurenseid közül azok, akik lemaradnak, azok lesznek, akik ezekhez nem értenek elég jól, akik nem képzik magukat folyamatosan ezeken a területeken.

 A specialista egyre unalmasabb - ugye Te nem?

Minden szempontból dögunalmasak a specialisták: Én abban hiszek, hogy nyitott szemmel kell járni a világban: tudni arról, hogy a tudósaink miket fedeznek fel, élvezni és értékelni a művészeket, megtanulni a szakterületünket körülölelő képességeket is, és időnként elcsodálkozni, amikor észreveszel egy összefüggést a saját szakterületed és az élet valami egészen távoli területe között!

És ezt a specialisták nem tudják megérteni - csak a polihisztorok.

Forrás: Fejes Ágnes

Klaszter térkép

Fontosabb események

Eseménynaptár

Hírlevél feliratkozás

NAIH-90942/2015.

Jelentkezés tagnak

Jelentkezzen klasztertagnak!
Töltse ki a jelentkezési lapot, nyomtassa ki, majd postai úton juttassa el hozzánk.

 

A kitöltött jelentkezési lap megnyitásához legalább MS Office 2007 SP2 vagy OpenOffice program szükséges. Az OpenOffice-t a következő helyről töltheti le ingyenesen: http://www.openoffice.org/hu/

 

Tovább a jelentkezéshez

Weblap készítés: Infoartnet Kft.