Működik az új szakképzési rendszer

Alaptudásból lehet később diploma, de a meglévő ismeretanyag is mélyíthető.Tavaly szeptemberben váltották fel a felsőfokú szakképzéseket a felsőoktatási szakképzések (FOSZK), melyeket már nem az OKJ-s rendszer keretében, hanem egyetemeken, főiskolákon végezhetünk el.

A Budapesti Gazdasági Főiskolán (BGF) a Pénzügy és Számvitel FOSZK Pénzintézeti szakirány és Vállalkozási szakirány, az Emberi Erőforrások FOSZK Humánpolitikai szakirány és Személyügyi szakirány, valamint a Gazdálkodási és menedzsment Kis és középvállalkozási és Projektmenedzseri szakirány a legnépszerűbb ebben a képzési formában Balázsiné Farkas Katalin, a BGF Pénzügyi és Számviteli Karának oktatási dékánhelyettese szerint. Tanulóik jelenleg első évfolyamosok, így arról csak becsléseik vannak, mekkora részük tervez továbbtanulást, de ezt 40 százalékra teszik.

"A felsőoktatási szakképzésekben részt vevők jelentős előnyökre tesznek szert a tanulmányaikkal mind a kreditpontok beszámítása által, mind a megszerzett ismeretek miatt, amelyek biztos alapot nyújtanak számukra későbbi tanulmányaik és munkahelyi tapasztalatszerzéseik során" – mondja a dékánhelyettes. 
Gondot jelent azonban, hogy a rendszert egyelőre kevesen ismerik. "Sajnos sem a fiatalok, sem a szüleik, sem a vállalkozások nem ismerik még a FOSZK képzésekben rejlő lehetőségeket. Ezek a tanulók a tavaszi félévben fogják megkezdeni vállalkozásoknál, intézményeknél a féléves szakmai gyakorlatukat, ami ezt a problémát mérsékelheti" – vélekedik Balázsiné Farkas Katalin.

Azokat is várnak képzések, akik meglévő végzettségüket szeretnék szakirányú továbbképzéseken elsajátítható ismeretekkel gazdagítani. 
Somogyi Aliz, a BGF Továbbképzési és Szakképzési Központjának igazgatója elmondta: elsősorban olyan alapdiplomával rendelkezők jelentkeznek intézményükbe, akik a munkájuk vagy a munkaerő-piaci helyzetük miatt hiányát érzik gazdasági alapismereteknek, vagy a meglévő tudásukat szeretnék tovább bővíteni, frissíteni.

"A mérnök-közgazdász képzés mellett nagy az érdeklődés a Business Coach képzésünk, a controlling szakközgazdász, valamint a pénzintézeti kockázatelemző szakközgazdász képzéseink iránt" – sorolja. 
Ezek a képzések ismeretbővítés mellett szaktudás megszerzésére is alkalmasak. 
"A hallgatók a szakirányú továbbképzésekre tudatos választást követően, általában munkatapasztalattal a hátuk mögött jelentkeznek, hiszen a tudáshiányra sokszor csak többéves munkatapasztalat során derül fény" – mondja Somogyi Aliz.

Forrás: http://www.edupress.hu/hirek/index.php?pid=egycikk&HirID=30978&hirlevel=1

Klaszter térkép

Fontosabb események

Eseménynaptár

Hírlevél feliratkozás

NAIH-90942/2015.

Jelentkezés tagnak

Jelentkezzen klasztertagnak!
Töltse ki a jelentkezési lapot, nyomtassa ki, majd postai úton juttassa el hozzánk.

 

A kitöltött jelentkezési lap megnyitásához legalább MS Office 2007 SP2 vagy OpenOffice program szükséges. Az OpenOffice-t a következő helyről töltheti le ingyenesen: http://www.openoffice.org/hu/

 

Tovább a jelentkezéshez

Weblap készítés: Infoartnet Kft.