OKJ: időt és pénzt takaríthat meg, aki most jelentkezik

"A legjelentősebb változás, hogy csökkennek a választható képzések (1300 helyett 638 szakképesítés lesz), valamint a magasabb óraszámok miatt a képzések árai is vélhetően emelkedni fognak, ami miatt a most képzést nyújtó felnőttképző intézmények között komolyabb árverseny alakulhat ki."

"22 év helyett 21

Fontos változás, hogy szeptember 1-jétől a nappali képzési formában 21 éves korig ingyenes az első szakképesítés megszerzése: a diákok abban az évben jelentkezhetnek utoljára, amelyben a 20. életévüket töltik be. Korábban 22 év volt a korhatár: azok, akik már elkezdték az ingyenes képzést, akkor fejezhetik be azonos feltételek mellett, ha nem szüneteltetik a tanulmányaikat, és nem ismételnek évet.

Az első szakképesítés megszerzése esti és levelező munkarendben – életkorra való tekintet nélkül – azonban továbbra is ingyenes marad.

A legtöbb képzőcentrum ki is használja, hogy most még a régi szabályok alapján indíthatnak tanfolyamokat: van olyan cég, amely jelentős kedvezményt ad a hallgatóknak, így érdemes még most jelentkezni.

Változik a könyvelőképzés is

A változások pozitívan és negatívan is érintik a képzéseket Herich Roland, a Penta Unió Zrt. vezérigazgató-helyettese szerint. A tanfolyamokon különböző mértékben – de jelentősen – megnövekedő minimumóraszám mellett kötelező lesz az órákon való részvétel, és csak kevés alkalommal lehet majd hiányozni. Ez jelentősen megnehezíti a képzést, ugyanis a legtöbben munka mellett kezdenek tanfolyamot. Az alapozó, érettségi utáni kurzusaik (vállalkozási és bérügyintéző, pénzügyi-számviteli ügyintéző) esetében például közel ötszörösére ugrott a minimum- óraszám.

Ezen a helyzeten úgy próbál meg segíteni a Penta, hogy az órák többsége távoktatásban (digitális e-füzet, az országban egyedülálló pénzügyi-számviteli oktatási videók és gyakorlófüzet formájában) is elvégezhető lesz. De egyelőre még lehet jelentkezni a régi rendszerben induló képzésekre, és ezt a Penta Uniónál is érzik, ugyanis dömpingszerűen érkeznek a jelentkezések. Legtöbben a társadalombiztosítási és bérügyi szakelőadói, pénzügyi- számviteli ügyintézői, valamint a mérlegképes könyvelői képzésekre jelentkeznek. Ide kapcsolódik az új OKJ egyik pozitívuma is Herich Roland szerint.

Az új OKJ ugyanis lehetőséget biztosít szeptembertől a mérlegképes könyvelőknek, hogy adótanácsadónak tanuljanak tovább. Ez pedig  nyomós érv lehet, főleg annak fényében, hogy Magyarországon 60 ezer regisztrált könyvelő van, és a Penta Unió felmérése szerint a harmaduk szeretne adótanácsadónak továbbtanulni.

Továbbá van, amiben az új szabályozást meg is előzik a Penta Uniónál: hazánkban még nem kötelező a könyvelés számítógépes formában való oktatása (a könyvelés maga már mindenhol digitalizált), náluk azonban könyvelőprogramot kapnak a tanoncok, és annak használatára meg is tanítják őket.

Kieső képzés

A Saldónál biztosra veszik, hogy egyes képzéseknél jelentős visszaesések lesznek. Ahogy a pénzügyi képzéseket kínáló felnőttképzési és közbeszerzési cég igazgatója elmondta, ők ki is fognak vezetni egy tanfolyamot a képzési kínálatból.

Murvai László szerint, mivel a képzési költséget már nem tudják elszámolni a cégek a szakképzési hozzájárulás terhére, és számos szakképesítésnél az óraszámot is jelentősen megemeli az OKJ-szabályzat, az emberek nem fognak tudni megfizetni például egy 960 órás pénzügyi-számviteli ügyintézői tanfolyamot. Így aki még a jelenlegi szabályok szerinti képzéseknél náluk szeretné megszerezni a pénzügyi végzettséget, annak most a héten érdemes jelentkeznie.

Nemcsak azért, mert akár 30-40%-os kedvezmény van a képzésre, hanem mert a még vizsga előtt álló tanfolyamokba gond nélkül be lehet csatlakozni.
De vannak pozitív változások is. Ahogy a Penta esetében, itt is az érdeklődés fokozódására számítanak az adó-tanácsadói képzés iránt, mivel ennek elkezdéséhez már elég lesz egy érettségi és egy mérlegképes könyvelői tanfolyam sikeres elvégzése.

Önálló, előzetes képzést nem igénylő tanfolyam lett az államháztartási mérlegképes könyvelői is. Bár emiatt át kell alakítani a tematikát és a képzési anyagot, de megtartják a kínálatukban. A kieső képzés helyére azonban bekerül egy új: az IFRS-mérlegképes könyvelő. A tervek szerint ilyen végzettséget már jövőre is megkövetelnek a nemzetközi cégek hazai leányvállalatainál dolgozó könyvelőktől, így ez a tanfolyam jó befektetés lehet a jövőre nézve, és hozhat vissza hallgatókat is.

Változások

  • A vizsga rendszere is átalakul: 10 modulból 8 modulzáró vizsga és esettanulmány készítés + komplex szakmai vizsga lesz. (Jelenleg 2 modulzáró + szakmai vizsga képezi a vizsgakövetelményeket).
  • A moduláris szerkezet azt jelenti, hogy a rokonszakmák közös tudásanyagát mostantól ugyanaz a követelménymodul tartalmazza. Így, aki egy szakma megszerzése során sikeres vizsgával teljesített egy bizonyos modult, annak nem kell abból ismét vizsgáznia, és a második szakma tanulásakor felmentést kaphat a tananyag egy – az első szakma keretében már megismert – része alól is.
  • Ezek segítségével lehetővé válik, hogy az se maradjon szakma nélkül, aki az elkezdett képzést valamiért nem tudja befejezni, illetve a vizsgán nem tud minden feladatot az elvárt szinten teljesíteni. Az így megszerzett részszakképesítések – amellett, hogy akár az elhelyezkedést is lehetővé
    teszik – azt is biztosítják, hogy később a már megszerzett ismeretek beszámításával folytathassuk a tanulást."

Forrás:
http://metropol.hu/mellekletek/allasoktatas/cikk/1078188-okj-idot-es-penzt-takarithat-meg-aki-most-jelentkezik

 

Klaszter térkép

Fontosabb események

Eseménynaptár

Hírlevél feliratkozás

NAIH-90942/2015.

Jelentkezés tagnak

Jelentkezzen klasztertagnak!
Töltse ki a jelentkezési lapot, nyomtassa ki, majd postai úton juttassa el hozzánk.

 

A kitöltött jelentkezési lap megnyitásához legalább MS Office 2007 SP2 vagy OpenOffice program szükséges. Az OpenOffice-t a következő helyről töltheti le ingyenesen: http://www.openoffice.org/hu/

 

Tovább a jelentkezéshez

Weblap készítés: Infoartnet Kft.