Az európai digitális oktatás színvonalának emelése

"Az új uniós kezdeményezés elő fogja segíteni, hogy a fiatalok elsajátíthassák mindazokat a számítógépes ismereteket, melyek nélkül aligha tudnak boldogulni a 21. században."

"Köztudott, hogy a technológia egyre nagyobb szerepet játszik mindennapjainkban: 2020-ra Európában az állások több mint 90%-ának betöltéséhez lesz például szükség számítógépes ismeretekre. Ennek ellenére sok iskola és egyetem nem rendelkezik megfelelő színvonalú informatikai infrastruktúrával és hálózati hozzáféréssel, illetve elegendő erőforrással ahhoz, hogy lépést tartson a fejlődéssel.

A helyzet orvoslása érdekében, valamint azért, hogy az európaiak megállják a helyüket a digitális versenyben, az EU meghirdette Megnyíló oktatás elnevezésű cselekvési tervét. A kezdeményezés fő célja, hogy több forrást biztosítson a tanulók és diákok, a tanárok és az oktatási intézmények számára, és hogy javítsa az IT-felszereltséget és a szélessávú internet-hozzáférést az oktatási intézményekben.

Az IT-készségek terén mutatkozó hiányosságok pótlása

Az új EU-kezdeményezés az IT-jártasság Európán belüli javítására irányuló nagyobb szabású uniós terv részét képezi. Noha a digitális technológia egyre nagyobb szerepet játszik társadalmainkban, nagyon kevesen vannak azok, akik értik, hogyan működnek az „okostelefonok" vagy a hordozható számítógépek. Az új stratégia meghirdetésekor Andrula Vasziliu, az EU oktatásügyi biztosa a következőket mondta: „Nem elég megérteni egy-egy alkalmazás vagy program használatát; olyan kreatív fiatalokra van szükségünk, akik létre tudják hozni saját programjaikat és alkalmazásaikat." A kezdeményezés egyrészt elő fogja segíteni, hogy a fiatalok szert tegyenek az elhelyezkedéshez elengedhetetlenül szükséges technológiai jártasságra, másrészt lehetővé fogja tenni, hogy egyre több vállalkozó szellemű, kreatív fiatal lépjen be az európai munkaerőpiacra.

Open Education Europa

A Bizottság által létrehozott konkrét eszközök egyike az Open Education Europa néven nemrég útnak indított internetes portál, ahol a tanulók, a diákok és a tanárok, valamint más érdeklődők ingyenes digitális eszközöket vehetnek igénybe, illetve oszthatnak meg másokkal. A portálon szabadon igénybe vehető lesz az összes, EU-források felhasználásával kifejlesztett tananyag. A honlap emellett platformként fog szolgálni, ahol az oktatók és a tanulók megvitathatják egymással, miként lehetne jobban felhasználni a digitális technológiákat az oktatásban, és megoszthatják egymással ötleteiket, bevált módszereiket.

A "Megnyíló oktatás" az európai digitális oktatással kapcsolatos egyéb kérdésekkel is foglalkozni fog. Az oktatási intézmények több segítséget fognak kapni ahhoz, hogy megfelelő képzést nyújtsanak tanárjaiknak a digitális technológia használatával kapcsolatban, továbbá anyagi támogatásban fognak részesülni annak érdekében, hogy javíthassák a szélessávú internet kiépítését és az IT-eszközök fejlesztését."

forrás:
http://ec.europa.eu/magyarorszag/news/20130927_digitalis_oktatas_hu.htm

Klaszter térkép

Fontosabb események

Eseménynaptár

Hírlevél feliratkozás

NAIH-90942/2015.

Jelentkezés tagnak

Jelentkezzen klasztertagnak!
Töltse ki a jelentkezési lapot, nyomtassa ki, majd postai úton juttassa el hozzánk.

 

A kitöltött jelentkezési lap megnyitásához legalább MS Office 2007 SP2 vagy OpenOffice program szükséges. Az OpenOffice-t a következő helyről töltheti le ingyenesen: http://www.openoffice.org/hu/

 

Tovább a jelentkezéshez

Weblap készítés: Infoartnet Kft.