Spórolási tippek infrastruktúra fenntartáshoz - munkaállomások fenntartása olcsón

Minden oktatással és informatikával foglalkozó cég nagy problémája a számítógépeik (munkaállomások, szerverek) elavulása, meghibásodása.
Szeretnénk ebben a hónapban néhány megtakarításhoz vezető gondolatot közzétenni.

A jól működő gép áramot fogyaszt: A legtöbb fejlesztés a számítógépek világában a teljesítményről szól és csak kevesen figyelünk gépeink fogyasztására.

  • egy átlagos munkagép 70-150W
  • egy modernebb játékgép (erős videókártya és hangfalak) akár 300W
  • egy szerver 150-4000W teljesítményt vesz fel.

Érdemes tudni, hogy léteznek vékonykliens gépek, melyek egy erősebb szerverhez csatlakoztatva képesek minden a napi munkánkhoz tartozó feladatot elvégezni.

Ezek fogyasztása 7-15W között van.

A régi LCD technológiás monitorok fogyasztása közel 5-8szorosa az új LED technológiás monitoroknak. Az újak 15W körül fogyasztanak.

A szoftverek is elavulnak: A Munkaállomásainkon használt legtöbb esetben windows operációs rendszer cserére szorulhat. Akinek még XP alapú gépei vannak, azok jobb ha tudják, hogy a Microsoft 2014-ben megszüntetett minden terméktámogatást ezekhez a szoftverekhez és ez nem csak biztonsági, hanem kompatibilitási problémákat is okoz. Például egy új nyomtatót, vagy hálózati eszközt szinte lehetetlen ezekre a gépekre telepíteni.
Ha nincs lehetőségünk új gép és új szoftver vásárlására, akkor érdemes Microsoft Registered Refurbisher Partnerekhez fordulni. Ők használt gépeket tudnak értékesíteni jogtiszta Windows7 Home, vagy Pro operációs rendszerekkel. Bizonyos esetekben lehetőség adódik csak szoftver vásárlására is (pl.:Windows 7 Home Bruttó 9 900Ft) (egy komplett használt, de garanciás munkaállomás Windows 7-el már Br.40 000Ft környékén elérhető )

Nem csak a Munkaállomásainkon avulnak el a programok! A szervereket is érinti a probléma. A Windows 2008 és 2008R2 rendszerek aktív terméktámogatása idén fejeződik be. Ez után már csak kritikus biztonsági hibák javítására szánt frissítéseket adnak ki a rendszerekhez.

Van lehetőség úgy felújítani munkaállomásainkat, hogy csak a szerver operációs rendszerét cseréljük le (még régi munkaállomások esetén is). Amennyiben a régi munkagépet egy program segítségével vékonyklienssé alakítjuk, akkor elegendő pl egy Windows2012R2 szerverre váltás esetén Terminál licenszeket vásárolnunk. (ez gépekre vetítve Bruttó 50 000Ft nagyságrend).
Miért lehet érdemes ezt a megoldást választani!? Olyan gépeket sem kell lecserélnünk, ahol már a gép alkalmatlan lenne az új rendszer futtatására. Nem marad lassú a munkagép, hiszen a gyors szerveren dolgozunk, nem számít a munkaállomás sebessége. Nem kell az újonnan megvásárolt OEM (a géphez kötött) programot a gép meghibásodásával egy időben kidobni.

Miért lehet érdemes még vékonykliensre váltani?

Az alacsonyabb fogyasztás mellett a gépek szervize és fenntartása is egyszerűbb. Nem kell minden gépre egyesével programokat telepíteni, mert azt egyetlen helyen a szerveren kell csak elvégezni. A legtöbb ilyen gépben nincs mozgó alkatrész (sokkal kisebb a meghibásodás esélye).
Ha mégis meghibásodik egy vékonykliens: Nem kell új szoftvert venni. Nem kell telepíteni. Percek alatt kiváltható a gép egy másikkal.

Remélem hasznos tippeket adtam Tagtársaimnak!

Kérdés esetén szívesen osztom meg információinkat és beszerzési forrásainkat.

forrás: Éles László, Infoartnet Kft., e-mail: eles.laszlo@infoartnet.hu

Klaszter térkép

Fontosabb események

Eseménynaptár

Hírlevél feliratkozás

NAIH-90942/2015.

Jelentkezés tagnak

Jelentkezzen klasztertagnak!
Töltse ki a jelentkezési lapot, nyomtassa ki, majd postai úton juttassa el hozzánk.

 

A kitöltött jelentkezési lap megnyitásához legalább MS Office 2007 SP2 vagy OpenOffice program szükséges. Az OpenOffice-t a következő helyről töltheti le ingyenesen: http://www.openoffice.org/hu/

 

Tovább a jelentkezéshez

Weblap készítés: Infoartnet Kft.