Szakképzési integráció: egy évvel későbbre halasztva

"Az állami fenntartású szakképző iskolák integrációjáról szóló fenntartói döntéseket a Parlament által május 21-én elfogadott törvénymódosítás szerint a szakképzési törvény korábbi szövegében rögzített dátum helyett egy évvel később, 2014. május 31-ig kell meghozni. A képviselői javaslat indoklása szerint így megalapozottabb döntéseket tud hozni a Klebersberg Intézményfenntartó Központ (Klik), mivel időközben elkészülnek a szakképzési tervek."

A Klik elnöke, Marekné Pintér Aranka május közepén egy rendezvényen elmondta, hogy a szakképzési törvény szerinti átalakítást azért is nehéz megvalósítani, mert a jelenleg működő térségi szakképző intézmények esetében európai uniós projektekkel vállalt fenntartási kötelezettségek vannak. (http://www.nyest.hu/hirek/kesik-a-szakkepzesi-integracio)

A módosítás megengedi azt is, hogy az új határidőig TISZK-nek (Térségi Integrált Szakképző Központ) minősüljenek olyan iskolák is, amelyek tanulói létszáma nem éri el a szakképzési törvényben foglalt új minimális, a korábbi 1500 fős helyett az 5-10 ezres létszámot. Ez azért fontos, mert a legtöbb TISZK TÁMOP-os és TIOP-os pályázati támogatást követően ötéves fenntartási kötelezettséget vállalt.

Az azóta elfogadott módosító javaslat szövege az Országgyűlés honlapján olvasható: http://www.parlament.hu/irom39/11095/11095.pdf

A törvénymódosítás után a szakképzési törvény 92./A § (5) bekezdése így hangzik majd kihirdetése után:

„A 2014/2015. tanév előtt megkezdett képzés kifutó rendszerben befejezhető anélkül, hogy alkalmazni kellene a szakképző iskolára az 5. § (1)-(4) bekezdéséből következő intézményátszervezési kötelezettséget, ha az állami intézményfenntartó központnak a 92. § (9) bekezdésében foglalt határidőig [azaz 2014. május 31-ig – a szerk.] meghozott döntése alapján a szakképző iskolában kifutó rendszerben a 2014/2015. tanévtől megszűnik a szakképzés vagy a szakképző iskola a 2014/2015. tanévtől felmenő rendszerben kizárólag a művészeti szakmacsoportba tartozó szakképzési feladatokat lát el.” "

Forrás:
http://www.observatory.org.hu/szakkepzesi-integracio-egy-evvel-kesobbre-halasztva/Klaszter térkép

Fontosabb események

Eseménynaptár

Hírlevél feliratkozás

NAIH-90942/2015.

Jelentkezés tagnak

Jelentkezzen klasztertagnak!
Töltse ki a jelentkezési lapot, nyomtassa ki, majd postai úton juttassa el hozzánk.

 

A kitöltött jelentkezési lap megnyitásához legalább MS Office 2007 SP2 vagy OpenOffice program szükséges. Az OpenOffice-t a következő helyről töltheti le ingyenesen: http://www.openoffice.org/hu/

 

Tovább a jelentkezéshez

Weblap készítés: Infoartnet Kft.