Új OKJ: komolyabb verseny kezdődhet az iskolák között

"Szeptemberben új időszámítás kezdődik a hazai felnőttképzésben, életbe lép az új OKJ.

A magasabb óraszámok miatt a képzések árai is vélhetően emelkedni fognak, ami a jelenlegi képzőintézmények között komolyabb versenyt hozhat. Az iparkamara képviselője szerint a rendszer átláthatóbb, egységesebb lesz, amivel végső soron mindenki jól járhat."

"Minden megvan az induláshoz

– Az új rendszerhez minden hivatalos dokumentum megjelent már a szakképző iskolák számára, megvannak a modulrendeletek és a kerettantervek is – mondta lapunknak Szilágyi János.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara oktatási és képzési igazgatója hozzátette: ezek alapján a képzőintézetek megkezdhették a felkészülést és a helyi pedagógiai programok elkészítését. Szilágyi János szerint az oktatásban a változtatásokat mindig nehéz elfogadtatni, de szerinte ezekkel a hazai szakképzés és felnőttképzés átláthatóbb, életszerűbb lesz.

– A 10 osztályra épülő rendszerben például a fiatalok 16 évesen kezdhetik el a gyakorlatokat, ekkor pedig már nehéz velük megszerettetni az adott szakmát – vélekedett Szilágyi János. Szerinte többek között ezért lehet, hogy a szakmunkásképzésben jelenleg körülbelül 30 százalékos a lemorzsolódás. Az új szakképzési rendszerben azonban már a 9. évfolyamon elkezdhetnek dolgozni a fiatalok tanműhelyi körülmények között a gyakorlati helyükön.

Tisztulást hozhat

Az új OKJ bevezetése a felnőttképzési piac lapunk által megkérdezett szereplői szerint egyfajta tisztulást hozhat. Az ősszel életbe lépő változások egyik lényeges pontja lesz ugyanis, hogy központilag határozzák meg az egyes képzések óraszámait, ami az esetek többségében végső soron az óraszámok emelkedését hozhatja. Ez pedig a jelenlegi képzési árak emelkedését eredményezi, amit nyilván sokan már nem tudnak vállalni, így távol maradhatnak a felnőttképzéstől.

– Szeptember előtt a változásoknak azonban még lehet piac élénkítő hatása is, hiszen az addig induló képzéseket még a jelenlegi óraszámokkal és árakon hirdethetik meg az intézmények – mondta lapunknak Murvai László.

A Saldo Pénzügyi Tanácsadó és Informatikai Kft. felnőttképzési vezetője szerint viszont ezt követően egyfajta tisztulás várható. Főként a kisebb intézmények lesznek gondban, ahol a kereslet húsz-harminc százalékos visszaesése már elviheti a teljes profitot. – Ugyanakkor a felnőttképzéssel foglalkozó cégeknek össze kell majd fogniuk, ha kell, akár közösen elindítani képzéseket – mondta Murvai László.

Minőségi javulás

Óvatosabban fogalmazott Farkas László, az AIB-VINCOTTE Hungary Kft. vezetője, aki szerint mutatkozhat minőségi javulás a képzésekben az óraszámok emelkedése miatt. – A magasabb minőség azonban nem feltétlen a megnövelt óraszámok miatt valósul meg, sokkal inkább az előadók felkészültségén, az ismeret átadásának képességén és az elméleti, valamint a gyakorlati képzés felszereltségén múlik – mondta Farkas László, aki azt is hozzátette: az igazi kihívást a képzések árán túl elvégzésük időtartama fogja jelenteni.

2010-ben harmincegyezer 19 évesnek volt 8 osztályos vagy alacsonyabb iskolai végzettsége. Ez a korosztály 24,7%-a.

A legfontosabb változások

  • Általánossá válik a nyolc osztályra épülő szakmunkásképzés, melyben már a 9. évfolyamtól tanműhelyi gyakorlaton vesznek részt a tanulók.
  • A tananyag kétharmadát teszi majd ki a szakmával kapcsolatos ismeretek megszerzése, egyharmadát pedig a közismereti tantárgyak.
  • A kerettantervek központilag kötelező óraszámokat határoztak meg. Az összes óraszám 10 százalékát az iskolák saját pedagógiai programjuk kiegészítésére használhatják fel.
  • 39 ágazati szakközépiskola jön létre, melyek elvégzése után egyéves képzéssel szakirányú tecnikusi végzettség szerezhető majd."

Forrás:
http://www.metropol.hu/itthon/cikk/1040375

Klaszter térkép

Fontosabb események

Eseménynaptár

Hírlevél feliratkozás

NAIH-90942/2015.

Jelentkezés tagnak

Jelentkezzen klasztertagnak!
Töltse ki a jelentkezési lapot, nyomtassa ki, majd postai úton juttassa el hozzánk.

 

A kitöltött jelentkezési lap megnyitásához legalább MS Office 2007 SP2 vagy OpenOffice program szükséges. Az OpenOffice-t a következő helyről töltheti le ingyenesen: http://www.openoffice.org/hu/

 

Tovább a jelentkezéshez

Weblap készítés: Infoartnet Kft.