Vállalatok a digitális örvényben

Iparáganként a tíz legnagyobb piaci részesedéssel rendelkező vállalat közül átlagosan négy veszítheti el vezető szerepét a következő öt évben a digitalizáció felforgató erejű hatására, derült ki a Cisco és az IMD közös felméréséből. A digitális átalakulás olyan mértékben rendezi át a piaci viszonyokat, hogy a jövőben az iparágak közötti határok is megszűnhetnek.

A digitalizáció lehet az a trend, amely minden eddiginél gyorsabban formálhatja át a piacokat és billentheti ki vezető szereplőiket szilárdnak hitt pozíciójukból, halljuk ezt mostanában egyre gyakrabban. Ha kételyeink merülnének fel ezt illetően, akkor a mindennapi életben is láthatjuk, hogy a hagyományokkal szakító, új üzleti modellekre építő, feltörekvő vállalatok milyen indulatokat váltanak ki a változástól idegenkedő környezetben.

Miben bíznak?

De mit gondolnak a digitális átalakulásról a vállalatok a különböző iparágakban, lehetőséget vagy fenyegetést látnak-e benne, esetleg érinthetetlennek érzik magukat - tette fel a kérdést a Cisco és a lausanne-i üzleti iskola, az International Institute for Management Development (IMD) által létrehozott Global Center for Digital Business Transformation, majd a válaszokat a világ tizenhárom országában tizenkét vertikumon keresztül 941 üzleti vezetőtől gyűjtötte be a múlt évben.

Az online felmérés eredményeit és tanulságait összegző tanulmány (Digital Vortex - How digital disruption is redefining industries) a digitalizáció felforgató erejével és a babérjaikon pihenő, megállapodott piaci szereplők alkalmazkodóképtelenségével összefüggésben néhány aggasztó felismerésre jutott.

Iparáganként a tíz legnagyobb piaci részesedéssel rendelkező vállalat közül átlagosan négy veszítheti el vezető szerepét a következő öt évben az erőviszonyokat átrendező digitalizáció hatására, vélik a megkérdezett üzleti vezetők. Ennek ellenére iparáganként átlagosan csupán a vállalatok 45 százaléka tulajdonít akkora jelentőséget a transzformációnak, hogy azzal igazgatótanács szintjén foglalkozzon. Mi több, a szervezetek 43 százaléka vagy nem ismeri el, hogy a digitalizáció kockázatot hordoz további működésére nézve, vagy ezt a kockázatot nem kezeli megfelelően.

A válaszadók közel harmada (32 százaléka) a kivárás stratégiáját követi, abban bízva, hogy később majd lemásolhatja a digitális átalakulást sikerrel végrehajtó versenytársak intézkedéseit és megoldásait. Csupán a megkérdezettek 25 százaléka mondta azt, hogy vállalata proaktívan közelít a digitalizációhoz, és kész átalakítani magát a nagyobb versenyképesség érdekében.

Forrás: http://computerworld.hu/computerworld/vallalatok-a-digitalis-orvenyben.html

Klaszter térkép

Fontosabb események

Eseménynaptár

Hírlevél feliratkozás

NAIH-90942/2015.

Jelentkezés tagnak

Jelentkezzen klasztertagnak!
Töltse ki a jelentkezési lapot, nyomtassa ki, majd postai úton juttassa el hozzánk.

 

A kitöltött jelentkezési lap megnyitásához legalább MS Office 2007 SP2 vagy OpenOffice program szükséges. Az OpenOffice-t a következő helyről töltheti le ingyenesen: http://www.openoffice.org/hu/

 

Tovább a jelentkezéshez

Weblap készítés: Infoartnet Kft.